Na Slovensku sa ročne vypestuje vyše 400.000 ton repky olejnej, no
nevyrába sa z nej rafinovaný olej potravinárskej kvality. V súčasnosti
sa spracúva na technický olej a kŕmnu surovinu a približne polovica sa
vyváža do zahraničia. A až 97 % rastlinného oleja sa dováža zo
zahraničia, iba 3 % sa lisujú na Slovensku. Situácia na Ukrajine a
mimoriadne vysoký nárast cien komodít poukázali na potrebu hľadať cestu
na zabezpečenie lisovania a rafinácie repkového oleja v domácich
podnikoch. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR
preto v záujme zabezpečenia výšky ročnej spotreby Slovákov, ktorá
predstavuje okolo 50.000 ton jedlého oleja, hľadalo relatívne rýchle
riešenie.
"Od zániku Palma Tumys sme na Slovensku nemali spracovateľa na
rafinovaný potravinársky repkový olej a až na nízku produkciu
špeciálnych olejov nemáme výrobu potravinárskeho oleja vôbec. Verím, že
podpisom memoranda sme naštartovali prípravu procesu dobudovania
rafinačnej linky na jeho výrobu. Ministerstvo poskytne spoločnosti
Poľnoservis administratívnu pomoc a spoluprácu pri získavaní povolení na
zriadenie linky, ktoré by za normálnych okolností trvalo aj dva roky," uviedol minister Vlčan.
Spoločnosť Poľnoservis so sídlom v Leopoldove, ktorá je významným
slovenským spracovateľom repky olejnej a vyše 10 rokov sa zaoberá
lisovaním oleja a výrobou kŕmnych surovín, sa zaviazala, že do štyroch
mesiacov doručí návrh projektu technickej realizovateľnosti
ministerstvu. "V nasledujúcich dňoch spustíme prípravu opatrení
vrátane vyčíslenia investičných výdavkov, ktorých vynaloženie je
nevyhnutné na vybudovanie novej technologickej časti zabezpečujúcej olej
v kvalite rafinovaného potravinárskeho oleja. Ako spoločnosť sa stále
vyvíjame, chceme ďalej rásť, inovovať a využívať ďalšie príležitosti na
trhu, ktoré sa naskytnú, pričom v tomto prípade chceme maximálne vyjsť v
ústrety štátnemu záujmu," uviedol predseda predstavenstva spoločnosti.
Poľnoservis plánuje do deviatich mesiacov upraviť prevádzkovanie svojej
existujúcej linky na výrobu surového repkového oleja v súlade s
hygienickými požiadavkami pre potravinársku prevádzku. Otázku, aké dlhé
časové obdobie je potrebné pre zrealizovanie výstavby a spustenie
prevádzky linky, v ktorej sa bude vylisovaný olej upravovať na
potravinársku kvalitu, zodpovie štúdia technickej realizovateľnosti.
Spoločnosť pôsobí na trhu od roku 2011 a zaoberá sa lisovaním oleja z
repkového semena. Inštalované technológie spĺňajú kvalitatívne a
technologické pravidlá na dosiahnutie požadovanej kvality produkcie v
zmysle platných slovenských a európskych noriem. Ročne spracuje viac ako
230.000 ton semena repky, pričom sa vyrobí viac ako 100.000 ton oleja a
zhruba 130.000 ton repkových šrotov. V súčasnosti vyrábaný olej slúži
ako vstupná surovina na výrobu biopalív. Celý proces spracovania a
výroby je bezodpadový a udržateľný.